Co sprawia, że uzbecka kuchnia jest tak pyszna?

Kraj, w którym przebywamy możemy poznawać nie tylko przez odwiedzanie jego miast i podziwianie najwspanialszych zabytków, ale też przez kuchnię i lokalne specjały. Jeśli chodzi o Uzbekistan to kuchnia tego kraju jest pyszna, dlatego pewne jest to, że z podróży wrócimy bogatsi nie tylko o nowe doświadczenia podróżnicze, ale i kulinarne. Wielu podróżujących zastanawia się w czym tkwi sekret uzbeckich smaków. Gdyby zapytać o to samych mieszkańców to odpowiedzi pewnie byłyby podobne – w Uzbekistanie królują niesamowicie aromatyczne przyprawy i zioła, które nadają niepowtarzalnego smaku daniom. I to właśnie one sprawiają, że potrawy są tak smakowite i pełne aromatu. Najważniejsze wśród nich to kurkuma, kmin, czarnuszka czy kolendra. Kupić je można na każdym uzbeckim bazarze i dodaje się je między innymi do tradycyjnego plowa przyrządzanego z ryżu, warzyw i mięsa. Co ciekawe, przyprawy i aromatyczne zioła dodaje się też do napojów (Uzbekistan słynie choćby z naparu z bazylii).

Chcesz spróbować pysznej, uzbeckiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Czajka Travel: