Trochę o kuchni marokańskiej

Każdy kto choć raz spróbował tradycyjnej, marokańskiej kuchni wielokrotnie będzie chciał wracać do jej smaków. Kuchnia ta jest wyjątkowo aromatyczna, pełna wpływów nie tylko arabskich, ale przede wszystkim berberysjkich. Najsłynniejsze potrawy tego kraju to tadżin i harrira. Tadżin to typowe danie przygotowywane z mięsa, warzyw (wariacji na jego temat jest mnóstwo, każdy więc znajdzie wersję, która będzie mu najbardziej odpowiadać). Drugie wspomniane danie to harrira – zupa z soczewicy.

Jeśli chodzi o dodatki to oprócz ryżu króluje też kuskus. Wszystko to jest niesamowicie przyprawione odpowiednio dobranymi przyprawami, stąd smak potraw jest niemalże nie do podrobienia. Po obiedzie czas na deser – z tego też słynie Maroko. Warto spróbować naleśników, słynnego rogalika z nadzieniem migdałowym czy soczystych owoców. Na koniec kawa lub mocna, miętowa herbata i możemy poczuć się jak w przysłowiowym „niebie”.

Chcesz spróbować marokańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Czajka Travel:

Dodaj komentarz